Tuesday, April 21, 2009

Milliyet gazetesi 13-4-2009

Ölüm havada yakaladı.

Ören Bayan’ın eski patronu Moiz Dana, kontrol için ABD’ye giderken uçak Atlas Okyanusu üzerindeyken kalp krizi geçirip hayatını kaybetti. Pilot havada Moiz Dana’nın eşini arayıp, geri dönebileceklerini söyledi ancak, aile yolcuları mağdur etmemek için bunu kabul etmedi ve uçak New York’a indi. İş adamının cenazesi sabah saatlerinde Türkiye'ye getirildi.


Türkiye'nin ilk nakış ve dantel ipliği markalarından Ören Bayan’ın 83 yaşındaki eski patronu Moiz Dana, İstanbul’dan New York’a giden uçakta inişe 4.5 saat kala kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Kalp hastası olan ve New York’a oğlu Metin Dana ile birlikte, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da ameliyat olduğu Clevelend Clinic’e kontrol planıyla giden Moiz Dana, uçakta bulunan bir kardiyoloğun müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

Uçağın pilotu kokpitten Moiz Dana’nın eşini arayarak, Atlas Okyanusu üzerinde olduklarını, İstanbul’a geri dönebileceklerini söyledi. Moiz Dana’nın ailesi yolcuları mağdur etmemek için bu öneriyi kabul etmedi.

Pilotun, merhumu uçağın ön koltuklarının bulunduğu bölümde yere yatırtıp, üzerini beyaz örtüyle örttüğü, bu koltuklarda oturan yolcuların arka sıralara kaydırıldığı belirtildi. Diğer yolcuların, uçuşun son 4.5 saatini endişeyle geçirdikleri ifade edildi.

CENAZESİ TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ
İş adamı Moiz Dana’nın sabah saatlerinde cenazesi Türkiye’ye getirildi.
THY ait uçakla New York’tan getirilen Türkiye’nin ilk nakış ve dantel ipliği markalarından "Ören Bayan"ın eski sahibi Moiz Dana’nın cenazesi, Atatürk Havalimanı’nda yakınları tarafından alındı.
Cenazenin, yarın yapılacak dini törenin ardından İstanbul’da toprağa verileceği öğrenildi.

BORÇ HARÇLA İŞE GİRDİ
Türkiye’nin hem dantel-nakış ipliğinde hem de örgü ipliğinde en büyük pazar payına sahip ve en bilinen markası Ören Bayan’ın eski patronu Moiz Dana, 1960’larda Sultanhamam’da maaşlı bir çalışan olarak hayatını kazanıyordu.

1968’de İstanbullu bir Rum’un sahip olduğu Ören Bayan’ı yakın dostu Jak Karako ile birlikte borç harç satın aldılar. O günlerde 200 metrekare büyüklüğünde bir atölyeye sahip olan Ören Bayan’ı iki ortak 10-15 yılda, biri 15 bin metrekare öbürü 10 bin metrekare kapalı alana sahip iki fabrikada üretim yapan dev bir şirket haline getirdiler.

1980’deki darbenin ardından cezaevine girenler ile evine kapanan insanların dantel ve el örgüsüne yönelmesi, iplik satışlarını artırıcı bir etki yaptı. 1985’te Ören Bayan, Türkan Şoray’ın oynadığı reklam filmleriyle hem bilinirliğini hem de pazar payını artırdı. Hálá Türkiye’nin en büyük ve en bilinen iplik markası olma özelliğini koruyor. 1980’lerde el örgü ipliklerine giren marka, bu kategoride de liderliğini sürdürüyor.

1990’larda Moiz Dana ve Jak Karako işleri oğulları İzzet Karako ve Metin Dana’ya devretti. Sultanhamam’da oğul Dana ve Karako 1000 metrekare büyüklüğünde, 4 katlı bir mağaza açarak, büyük sükse yapmıştı. 1994’te ilk krizi, 2001’de ikinci krizi yaşayan Ören Bayan’ı, 2000’lerin başında en büyük rakibi Altın Başak markasının sahibi Diktaş İplik satın aldı. Ören Bayan yeni sahipleriyle büyümeyi sürdürürken, İzzet Karako ve Metin Dana babalarından kalan dostluk ve iş ortaklığını inşaat sektörüne taşıdı. Diktaş İplik Pazarlama Müdürü İmdat Özcan, Moiz Dana’nın çok kıymetli bir insan ve girişimci olduğunu belirterek, "Ören Bayan’ı Ören Bayan yapan onlardır. Biz onlardan çok kıymetli bir marka aldık" dedi.

No comments:

Post a Comment